11 768x464 2

Jesienne inspiracje z HELIO

Jesienne dni sprzyjają kreatywności w kuchni! Wykwintny lunch, pożywna kolacja? Wykaż się inwencją twórczą i zaskocz swoich domowników nowym przepisem. Co powiesz na zapiekaną karkówkę na czerwonej kapuście z orzechami laskowymi. Wydaje ci się, że nie dasz rady, a przepis na pewno jest trudny? Nic bardziej mylnego! W przygotowaniu pomogą ci produkty HELIO! Składniki:

  • 1 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu
  • • 1/2 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft
  • • 1/2 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft
  • • 1/2 opak. miękkich suszonych Śliwek HELIO So Soft
  • • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft
  • • 1/2 opak. Nerkowców pieczonych Helio Natura bez dodatku soli i tłuszczu
  • • 1 kg kiszonej kapusty czerwonej (litrowy słoik)
  • • 70 dag karkówki
  • • 2-3 ząbki czosnku
  • • 3-4 listki laurowe
  • • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • • 2-3 goździki
  • • 1-2 łyżeczki nasion kminku
  • • 1 papryczka chili
  • • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • • 1-2 gwiazdki anyżku
  • • 4-5 łyżek oliwy
  • • gałązka rozmarynu
  • • sól
  • • pieprz

Mięso umyj, osusz, pokrój na grubsze kawałki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż małą gałązkę rozmarynu, papryczkę chili oraz mięso. Na dużym ogniu obsmaż je z obu stron na rumiano. Dopraw mielonym imbirem, pieprzem i solą. Podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Do podduszonego mięsa włóż kapustę. Dodaj miękkie suszone morele, śliwki i figi. Dorzuć obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, goździki, gwiazdkę anyżku i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Podlej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.

Mniej więcej w połowie duszenia dodaj suszoną żurawinę. Co jakiś czas mieszaj kapustę, uzupełniając wyparowaną wodę, aby nie przypalić dania. Pod koniec dopraw jeszcze do smaku solą. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby się rozpadało. Gotową kapustę z mięsem przełóż do naczynia do zapiekania, w którym danie będzie serwowane. Wierzch posyp orzechami laskowymi i nerkowcami oraz parmezanem. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami i podaj z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Uzupełnij pola (wymagane):

Podaj proszę poprawną wartość dla zapytania poniżej. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powiązane artykuły

Skontaktuj się z nami

kontakt @ e-maluchy.pl

kom. 510 796 217

kom. 730 005 263

Polecamy

sklep z zabawkami

Polecamy

Polecamy

USG piersi Warszawa

Back to Top