Przepis na makaron ze szpinakiem
Super szybkie bezglutenowo – wegańskie danie dla całej rodziny (2+małe dziecko na BLW i myślę, że pies też by się załapał;))
Składniki:
Makaron bezglutenowy (gryczany, kukurydziany, jaglany, ryżowy itd.)*
30 dag świeżego szpinaku
2-3 duże cebule (zależy co kto lubi)
Masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
[3 łyżki śmietany (opcjonalnie, w wersji niewegańskiej)]
Przygotowanie:
Cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym masełkiem, smażymy na najmniejszym ogniu, uważając by się nie przypaliła.
Opłukany szpinak również kroimy na 1-2 cm paski i dorzucamy do cebuli, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy wszystko ok 5-10 minut.
Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania, jeżeli chcemy nieco zabielić sos – możemy dodać te 3 łyżki śmietany.
Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i podajemy
*W wersji dla Malucha ugotowałam ekologiczny makaron bezglutenowy – gryczany (stąd ciemny kolor), a dla nas – kukurydziano-ryżowy, ale oczywiście każdy inny też przejdzie.
1 Komentarz
Super przepis na makaron ze szpinakiem, taki lubię.