Zdrowy deser z kaszą jaglaną. Gruszkowo-jabłkowy przysmak
Nasz deser jaglany to świetna opcja na drugie śniadanie lub podwieczorek, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy wybór sezonowych owoców jest dość ograniczony, a organizm potrzebuje ogrzania. Wykonanie porcji 4 słoiczków nie zajmie więcej niż 15 minut. Deser można przygotować zarówno w zwykłych słoikach z szerokim wieczkiem, szklankach, jak i specjalne słoiki do przetworów ze szklaną pokrywką (moje kupiłam w Tchibo). Zachęcamy do lektury, oto deser z kaszy jaglanej, przepis poniżej to unikalny pomysł!
Kasza jaglana deser, składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 150 g jogurtu naturalnego
- płatki migdałów do posypania na wierzchu
Deser jaglany, wykonanie:
Owoce obieramy ze skórki. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzątkiem. Zalewamy wodą i gotujemy aż wchłonie ją całą. Dodajemy starkowane jabłka i miód, całość blendujemy na jednolitą masę. W międzyczasie kroimy gruszkę na drobną kosteczkę i prażymy do miękkości w garnuszku z cynamonem. Następnie przekładamy kaszę do słoików, tak żeby utworzyła się warstwa o jednakowej wielkości w każdym, potem jogurt naturalny, gruszki z cynamonem. Całość posypujemy płatkami migdałów. Podajemy po przestudzeniu, gdy kasza stężeje bądź chowamy do lodówki i serwujemy następnego dnia. Można dodać jeszcze warstwę jakiegoś ciemnego dżemu dla otrzymania efektu wizualnego, ale obawiam się, że całość mogłaby być zbyt słodka
Zdrowa kasza jaglana deser, który można zjeść bez wyrzutów sumienia i jednocześnie cieszyć się z bardzo fajnego smaku, polecamy i Smacznego!
Zostaw komentarz