tort bez cukru mleka i jaj e1554150906723

Wegański tort bez cukru

Za nami roczek młodszego syna. Bardzo zależało mi, by Olek mógł poczęstować się swoim tortem Jednak, by tak się stało, urodzinowy wypiek musiał spełnić szereg kryteriów- przede wszystkim zależało mi na tym, by był bez cukru (nie wprowadzaliśmy go jeszcze do diety z oczywistych względów) oraz bez jaj i mleka (ze względu na nietolerancje pokarmowe brzdąca). I tutaj pojawiły się schody, gdyż – o ile w sieci można znaleźć wiele przepisów na wegańskie biszkopty i kremy, o tyle wszystkie, na które trafiłam (a trochę czasu poświęciłam na ten research) były przygotowywane z cukrem.  Uparłam się więc i stworzyłam własny przepis bazując na kilku innych :)

Efekt był zadowalający z perspektywy osoby, która od dłuższego czasu eksperymentuje z zamiennikami cukru, dzieci spałaszowały swoje kawałki ze smakiem, a mąż poprosił o dokładkę. Nie jest to majstersztyk cukierniczy (no nie umiem w torty i ich dekorowanie), ale uważam, że jako torcik na roczek, spisał się idealnie.

Oto przepis:

Ciasto -zamiennik biszkoptu (piekłam go w tortownicy o średnicy 23 cm) na bazie przepisu erVegan:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g syropu klonowego
  • 250 ml mleka sojowego
  • 90 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • sok z jednej cytryny wymieszany w proporcji 1:1 z wodą do nasączenia biszkoptu

Mieszamy składniki mokre – syrop klonowy, mleko sojowe, oliwę oraz ocet z sodą oczyszczoną. Do tego dodajemy zmieszane składniki suche – przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Całość szybko mieszamy, przelewamy do wcześniej natłuszczonej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym już piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

tort na roczek e1554153531729

Upieczony i schłodzony biszkopt kroimy na pół. Nasączamy go sokiem z  cytryny wymieszanym z wodą.

Krem kokosowy:

  • 2 puszki schłodzonego przez min. 24 h w lodówce mleka kokosowego (kupuję w Rossmanie, mają super skład)
  • maliny i ananas lub inne sezonowe owoce latem
  • wiórki kokosowe również do dekoracji

Śmietankę kokosową (ta twarda część) oddzielamy od płynnej („wody”) i tylko ją ubijamy przez kilka minut (dłużej niż zwykłą bitą śmietanę z kremówki). Do tego można dodać śmietan-fixa jeżeli krem nie chce się ubić, ale u nas dało radę bez:) Można też dodać galaretkę owocową wymieszaną z połową sugerowanej na opakowaniu ilością wrzącej wody (gdy gotowa galaretka zaczyna już tężeć) dzięki temu krem będzie miał ciekawszy kolor. Z tym że galaretki mają najczęściej w składzie cukier

Ubitą śmietaną smarujemy spód przekrojonego i nasączonego biszkoptu, układamy owoce wedle uznania, na to kładziemy górną część ciasta i całość pokrywamy śmietanką kokosową. Dekorujemy owocami i wiórkami oraz wszelkimi urodzinowymi gadżetami.

Uprzedzam, że niektórzy goście się śmiali, że tort nie jest zbyt słodki (o to poniekąd mi chodziło:)) i że warto go popijać słodszą kawą

Smacznego!

wegański tort bez cukru

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Uzupełnij pola (wymagane):

Podaj proszę poprawną wartość dla zapytania poniżej. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Powiązane artykuły

Skontaktuj się z nami

kontakt @ e-maluchy.pl

kom. 510 796 217

kom. 730 005 263

Polecamy

sklep z zabawkami

Polecamy

Polecamy

USG piersi Warszawa

Back to Top